tisdag 25 mars 2008

No country for old men


Bröderna Coen har gjort flera av mina absoluta favoritfilmer. Millers Crossing, Barton Fink, Big Lebowski och Fargo är filmer jag sett om igen och igen. Men deras senaste filmer har inte hållit samma överjordiska klass. Nedgången började egentligen redan med O Brother where art thou, en film som iofs. är väldigt underhållande men som ändå känns lite väl krystad emellanåt. The Man who wasn´t there har sina stunder men känns ändå oinspirerad. Intolerable Cruelty och Ladykillers har jag ingen lust att ens tänka på. No country for old men, däremot, är uppe där med deras bästa. I tonen påminner den en del om brödernas första film, Blood Simple. Filmen känns väldigt tight, sammanhållen. Inte mycket onödigt fläsk. Humorn är typisk Coen. Flera komiska poänger kommer från folk som gjort illa sig ordentligt, något som Coens ofta återkommer till i sina filmer. Humorn kommer också från små detaljer, som när Woody Harrelson i rollen som en av yrkesmördarna i filmen, besöker huvudkaraktären Llewllyn Moss på det lilla sunkiga sjukhuset i Mexico och har med sig en liten blombukett. Javier Bardem i rollen som Anton Chigurh är en av filmhistoriens mest minnevärda skurkar. Eller skurk, förresten. Han är en fullblodsgalning. Scenen med honom och bensinmacksföreståndaren vars liv, utan att säga det rakt ut, han singlar slant om är fantastisk. Filmen fick en Oscar för bästa film 2007. Och det är den, utan tvekan.

2 kommentarer:

Chris sa...

Hallå, har också sett filmen, det var kvalitet rakt igenom!

Men känner ändå en liten odefinierad tomhetskänsla efteråt... har funderat på vad det kan vara. För inte kan det väl vara så enkelt som att jag känner mig lite blåst på konfekten vad gäller Tommty Lee Jones roll i filmen? Han blev ju bara tröttare och mer desillusionerad ju längre filmen led och till slut var det verkligen spel i moll.

Hur som helst, filmen var bra och nästa rulle blir There will be blood som också verkar lovande!

Kim sa...

Fan vad sugen jag blir på denna rulle. Kanske skulle styra upp en helamerikansk biodejt med popcorn, dr pepper och ja... tjej måste man ju ha på en dejt iofs. Och helst ska man åka upp på en klippa efter filmens slut, fälla ner sätet, och nå first base! F.ö hittade jag en bild på mig, där jag är typ tre och har en silvermedalj runt halsen. Säger inte det allt? Second winner, first looser...