måndag 15 oktober 2007

Zappa plays Zappa - Cirkus 071014

Visst hade jag ganska höga förväntningar men jag ALDRIG väntat mig detta. Visst, man kan säga att Dweezil kuskar runt med ett tributeband som kör pappa Franks låtar men det skiter jag totalt i. Gårdagens konsert var det bästa jag sett i liveväg. Faktiskt. Det var närmast religiöst. Två timmar och fyrtiofem minuters rent lyckorus. Ray White var helt makalös och sjöng verkligen arslet av sig. Bandet är så tajt vid det här laget så det nästan blir löjligt. När de körde Dog Meat följt av G-Spot Tornado blir det nästan surrealistiskt. Cirkus var fullt av mestadels män, skulle gissa att medelåldern hamnar runt 35. Låtvalet är verkligen ett tvärsnitt genom allt Frank gjorde, från doo-wopgrejer som Lonely Little Girl och Suzy Creamcheese till gitarrlåtar som Ship Ahoy. Det är ungefär som om jag själv skulle fått skriva setlistan. Jag kommer inte riktigt ihåg i vilken ordning låtarna kördes men dessa spelades (i oordning alltså...men jag är säker på att de började med Dirty Love):

Dirty Love
My guitar wants to kill your mama
City of tiny lights
How could I be such a fool
I´m not satisfied
Lonely little girl
Willie the Pimp
Ship Ahoy
What´s new in Baltimore
Zoot Allures
Duprees Paradise (där en improviserad soulballad med titeln "The last time I looked down there, I was swedish" ingick tillsammans med Heavy Duty Judy och lite annat)
Pygmy Twilight
Suzy Creamcheese
America Drinks and goes home
Brown Shoes don´t make it (helt makalös version)
Wind up working in a gas station
Cosmik Debris
Dumb all over
San Ber´dino
Uncle Remus
Dog Meat
G-Spot Tornado
Carolina Hardcore Ecstasy
Illinois enema bandit
Muffin Man

Har jag glömt nåt? Det är ju bara ett år sedan ZPZ var här sist och då med gästartisterna Terry Bozzio och Steve Vai. Gårdagens spelning var 100 gånger bättre än sist. Bara så ni vet. Jag köper t.o.m. Dweezils snyftningar när han pratar om pappa. När konserten slutat gick Dweezil och skakade hand med folk längs scenkanten, märkbart rörd och rödögd. Jag tror det är helt äkta.

9 kommentarer:

Bengt Lorentzon (Lorre) sa...

Håller med dig, Peter. Konserten igår var lysande. Och ÄNNU bättre än förra årets. Och Scheila!
/ Lorre

Anonym sa...

Hittade dig via Google...
Du har helr rätt! Det var så bra att jag trodde jag drömde! I väntan på att en inspelning dyker upp så får tänka rejält vilka låtar de körde...
My Guitar var låt två, de körde också America Drinks. Hade de inte en tredje låt från Freak Out? Lonely Little Girl är jag nästan säker på. Körde de Regyptian Strut eller förväxlar jag den med DVDn?
MVH Sten Ove Putte Zappa

Peter Å sa...

De körde inte Regyptian... jag tror jag fått med alla låtar...det är ordningen på dem är problemet.

Riotbrain sa...

Ja det var en fantastisk kväll. Lite trevande i början men sendan lyftet det långt över förra året. Jag tycker att det var bra då också men på ett annat sätt. Svårt att förklara hur.

Pjocko sa...

Låtarna stämmer. Bra första halva men det inte i närheten av första setet(innan gästartisterna kom in)från förra året. Ray White är fantastisk, bara första 5sek när han kom in efter presentation i Illinos=grymt! Willie the pimp inte ligga imponerande. Napoleon är iofs min favoritsångare hos Zappa och fick ett helt annat utrymme än Ray....Men "andra" delen med dog breath, G-spot tornado, Zoot Allures,wind up workin, San Berdino, Illionis+extranumren var klockrena o faktiskt snäppet vassare än förra årets andra del. Satt själv på 4:de bänk mitt emot scenen(brevid övre mixerbordet) och hade skitbra ljud, iofs är ljudet på Cirkus ungefär lika var man än sitter. På hovet däremot så är det inte lika förlåtande, många som satt på läktaren upplevde ganska taskigt förra året, medan vi som satt långt fram på parkett(=8 rad)hade om möjligt ännu bättre ljud än på Cirkus. Sånt spelar ALLTID stor roll vid VARJE konsert. Man både ser och hör samma konsert med helt olika förutsättningar=upplevelser....
Pygmy Twylyte +What´s new in Baltimore, Duprees...+ i viss mån Dirty love höll också hög standard i första delen av konserten(lite småcharmig Uncle Remus också).

Anonym sa...

Detta är exakt spellista, scannad från orginallista för ljud/video-teknikern. Förövrigt det bästa jag sett på länge !!!

DIRTYLOVE MY GUITAR

. TINY LIGHTS

HOW COULD I BE SUCH A FOOL AIN'T GOT NO HEART

- I'M NOT SATISFIED

LONELY LITTLE GIRL

V DUMB ALL OVER

B4LTIMORE SUZY BROWNSHOES AMERICA DRINKS \ PIGMY TWYLITE \,

DUPREE'S PARADISE WILLIE THE PIMP

- DOGMEAT G SPOT ZOOT-

GAS STATION SAN BERDINO

ILLINOIS ENEMA BANDIT

~- --'-

V COSMIK DEBRIS

CAROLINA

V MUFFINMAN

Peter Å sa...

Tack "anonym" för den!

Sandra sa...

Hej och tack för 'besserwissningen' ;) Rätt ska vara rätt! Ska försöka ge dom låtarna ett par chanser till, så är det ju med vissa zappalåtar.
PS Var det bara jag som saknade Peaches en regalia på konserten? :(

Anonym sa...

bra start