söndag 30 augusti 2009

Bra gitarrlir 6 - Allman Brothers w. Derek Trucks "Desdemona"

De psykedeliska sydstatsgentlemännen i Allman Brothers verkar vara allmänt välmående nuförtiden. Här är ett solo av Derek Trucks som visar hans helt egna touch, både med och utan slide. Missa inte heller hans fullständigt sanslösa Sahib Teri Bandi som jag tidigare bloggat om här: http://theblackpage3.blogspot.com/2009/01/derek-trucks-band-sahib-teri-bandi.html

lördag 29 augusti 2009

Smokescreens


"Tobacco is my favourite vegetable" brukade Frank Zappa säga och jag förstår precis vad han menade. Själv gick jag över från cigg till portionssnus 1992 vilket inte hindrar mig från att då och då avnjuta ett och annat rökverk. I dagarna har den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus beslutat att det är slutrökt för samtliga kommunalanställda. I andra kommuner som Östersund och Sorsele är det dessutom förbjudet att snusa på arbetstid (hur kollas det? angiverisystem? vad händer om man snusar ändå?). Dr. Soda skriver lysande om detta här. Även Expressens ledarsida tar upp saken på ett bra sätt. Läs här...

tisdag 4 augusti 2009

Bra gitarrlir 5: Pete Townshend - Drowned

Detta är inget solande eller något annat ekvilibristiskt gnidande. "Bara" Pete Townshend med en akustisk gitarr sjungandes och spelandes Drowned från Quadrophenia som om det gällde livet. Kolla runt 1:59 när han kommer igång rejält.

måndag 3 augusti 2009

Bra gitarrspel 4: Peter Gabriel w. Robert Fripp: White Shadow

White Shadow kommer från Peter Gabriels andra platta som gavs 1978. Förutom att låten är fantastisk innehåller den ett solo av Robert Fripp som också producerade skivan. Vid 3:25 dimper Frippen i låten ner som om han kom från framtiden (det låter en hel del Steve Vai emllanåt) och levererar ett svävande, ekvilibristiskt och helt lysande solo.

lördag 1 augusti 2009

Bra gitarrlir 3: Trey Anastasio w. Phish 1997

Här är en av mina favoritgitarrister, Trey Anastasio med Phish i liveklassikern David Bowie. Treys spel är rätt unikt, som en kombination av Santana, Zappa, Jerry Garcia och Pat Metheny. Eller nåt. Detta är inspelat av tysk tv under en av Phishs sällsynta europasvängar och de ser rätt slitna ut.

Bra gitarrspel 2 - Zpz - Pygmy



Här är Dweezil i Pygmy Twylyte-solot. Detta är från 2007-svängen med Zappa plays Zappa. Jag tycker Dweezil spelar lysande här. Klart influerat av pappa men med en helt egen touch.