fredag 25 april 2008

Nationalmuseum


En av fördelarna med att jobba som lärare i Stockholms innerstad är att det alltid finns någonstans att gå när det ordinarie skolarbetet känns segt. Idag åkte jag och 6 av mina elever till Nationalmuseet. Eleverna hade fått en uppgift som de skulle lösa och själv kollade jag på Toulouse-Lautrectuställningen. Det var massor av människor där. Plötsligt hörs ett larm, ett envetet tjutande från en av salarna som aldrig verkade ta slut. Det var självklart tre av mina elever som inte kunde hålla fingrarna i styr. En av dem ville se vad som hände om man "petade till" en tavla. Efteråt följde en väldigt bister vakt varenda steg de tog.

måndag 21 april 2008

Jethro Tull - Life's A Long Song, 1971

Jethro Tull från 1971, Life´s a long song. Fantastisk låt. Det finns inget som låter likt detta. Jag var ett år när denna låt släppters. Ian Anderson var 24. Han både ser ut och låter som minst 50. Tull verkar vara på väg att rehabiliteras något nu när både Nick Cave och Tim Smith från Midlake kommit ut som fans. Nick Cave har t.o.m. döpt en son till Jethro.

söndag 20 april 2008

Mer om The Road

Aftonbladets Ragnar Strömberg tokhyllar The Road, eller Vägen som den heter på svenska, här. Klart välförtjänt.

Ebb - I'm All Made of Music

Min kollega Engelbrekt gör musik under namnet Ebb. Han är så bra att det nästan är lite jobbigt. Den här låten är från hans debut, Loona.

Blood Meridian


Längesedan jag skrev ett inlägg nu. Jag har, efter The Road och No country for old men, börjat med en annan Cormac McCarthy-bok, Blood Meridian or the evening redness of the west. Den handlar, kortfattat, om "The Kid" som nånstans kring 1850 längs gränsen mellan Texas och Mexico möter The Glanton-gang vars huvudsakliga syssla är att skalpera indianer och i stort sett alla andra de möter. Det är en väldigt märklig bok. Språket är bitvis nästan bibliskt, meningarna fyller halva sidor och innehåller drösvis med märkliga ord som gör att man famlar efter ordlistan. Boken finns inte översatt till svenska. Jag har kommit till hälften och den är verkligen en läsupplevelse. Ber att få återkomma med en fylligare recension snart. För övrigt ska den bli film i regi av Ridley Scott.

söndag 6 april 2008

Ormtjusaren

Gör ett besök på Ormtjusarns sida. www.spottkobra.blogspot.com.

onsdag 2 april 2008

Update

På lördag är det dags för ett dalabesök igen. Fest med mina gamla kolleger i Falun. Ska bli riktigt loligt, in the parlance of our time (referensen, någon?). Dr. Soda har lovat att ge mig sovplats, vilket knappast borgar för en tidig kväll. Dr. Soda har förresten fått Bombay-TV-feber. Han har outat mig som Triumph-freak på sin blogg (se länk till höger). För er, antagligen majoriteten, som inte vet vilka Triumph är kan jag upplysa om att de är en kanadensisk s.k. "power-trio" som hade sin storhetstid på 80-talet. De har nu återförenats och ska spela på Sweden Rock Festival. Jag har, for the record, ägt en (1) skiva med Triumph...det var 1986. Och jag planerar INTE ett besök på Sweden Rock. Ville bara ha det sagt.