tisdag 27 maj 2008

Tull

Det är snart två veckor sedan jag fick veta att jag fick jobbet jag ville ha. När jag fick beskedet nästan svimmade jag av lycka. Den senaste tiden har jag också ägnat en hel till att lyssna på det brittiska bandet Jethro Tull. De är ett mycket märkligt band. De håller på fortfarande men det återstår inte mycket av deras fornstora glans. Själv upptäckte jag dem i mitten av 80-talet. Anekdoten-JE hade spelat in ett blandband med Tull till en kompis.
Hursomhelst, jag har köpt de nya, tjusiga remastrade utgåvorna av Minstrel in the gallery (1975), Songs from the wood (1977) och Heavy Horses (1978). De två sistnämnda är en slags märklig folk-progrock med texter om katter, hundar, möss och, just det, hästar. Ian Anderson, sångare och flöjtist, hade flyttat ut på vischan och då blev det som det blev, tydligen. Det är verkligen unikt och framstår som väldigt bisarrt idag.
Men bitvis är det lysande musik. Faktiskt. Nedanstående klipp är inspelat på Madison Square Garden 1978. Här kör de en kondenserad version av Thick as a brick som i original är runt 40 minuter lång.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Också lite bisarrt, men jag har den gamla Tull-tapen kvar, troligtvis tämligen avmagnetiserad men säkert i spelbart skick... /C

Dr.Soda sa...

Roligt att se jänkarna i publikum, de öser på ordentligt. Känns lite udda att både nord & sydstatare tagit Tull till sitt hjärta. Zeppelin är ju en sak, men Jethro är ju rena proggen. Hur stora var de egentligen kring den här tiden i USA. Madison Square Garden är ju en anrik arena. Är super B-sidan " summerday sands " med på Minstrel ?

Peter sa...

Japp, Summerday Sands är med.

Christer, har du tapen kvar verkligen? Jag kommer ihåg att inlägget var orange och JE hade skrivit med blyertspenna.

Soda, de körde tre kvällar på raken på Madison Square Garden varav en sändes live via satellit över hela världen. Visst är det lustigt att de gick hem så bra i USA. De lirar ju fortfarande på rätt stora ställen, typ Red Rocks osv. Vilket är väldigt märkligt.
/Peter

Peter sa...

Fel, de körde fyra kvällar på raken. Kolla: http://www.ministry-of-information.co.uk/setlist/78.htm

Dr.Soda sa...

Satellitsändning med jethro tull som kablas ut världen över. Otroligt är bara förnamnet, sånt kunde bara inträffa i musikens guldålder: The 70:s. Har för mig att superproggarna Gentle Giant var förband till Tull på någon 70-tals turne. Gentle Giant, det är bissart om nåt !

Kim sa...

Jögglerfarfar!